szigetüzemű napelem

Szigetüzemű rendszer

A szigetüzemű napelemes rendszerek neve onnan ered, hogy önmagukban, önállóan működnek, mindentől függetlenül, ellentétben a hálózatra kapcsolt napelemes rendszerekkel, melyek működéséhez elengedhetetlen a közüzemi villamos hálózathoz való csatlakozás.
A szigetüzemű rendszereknél csak annyi energiánk van, amennyit megtermeltünk magunknak, azt pedig (egyelőre még csak) akkumulátorokban tárolhatjuk és onnan tudjuk ezt felhasználni.

HOGYAN ÉPÜL FEL EGY SZIGETÜZEMŰ NAPELEMES RENDSZER?

A főbb rendszerösszetevők:

  • napelemek
  • akkumulátortöltő elektronika (ez sokszor az inverterbe van beépítve)
  • akkumulátortelep
  • inverter (ha váltakozófeszültségű fogyasztókat használunk)

Az energia megtermelését a napelemek végzik. A megtermelt energia az akkumulátortöltő elektronikán keresztül az akkumulátorokban tárolódik. Az akkumulátorokból többféle módon használhatjuk fel az energiát. Kis rendszerek esetében sokszor előfordul, hogy nem használunk invertert, mert kevés és egyszerű fogyasztónk van. Ha ezek 12 vagy 24V egyenfeszültséggel működnek, akkor egy jobb töltésvezérlő elektronika elirányítja a rendszerünket, védve a fogyasztókat, önmagát és az akkumulátorokat a káros terhelésektől, üzemállapotoktól.

Ha hagyományos, “konnektorba dugható” fogyasztóink vannak, akkor elő kell állítanunk nekik a szükséges 230V-os váltakozó feszültséget. Ehhez már szükséges az inverter. Vannak olcsóbb és drágább készülékek. A kiválasztásnál figyelembe kell venni a felhasználási területeket. Sok villamos készüléknek fontos, hogy valódi színuszos feszültséget kapjon, mert különben tönkremegy. A nagyon olcsó inverterek jelalakja sokszor egyáltalán nem színuszos, hanem valamilyen trapéz-, vagy fűrészjel, ami nem minden villamos fogyasztó táplálására alkalmas (pl. a villanymotorokat leégethetik).

MILYEN ESETBEN ÉRDEMES SZIGETÜZEMŰ NAPELEM RENDSZERT TELEPÍTENI?

Szigetüzemű napelemes rendszert olyan esetekben kell telepíteni, mikor nincs lehetőség a villamos hálózatra való csatlakozásra, vagy az nagyon drága lenne. Egy szigetüzemű napelemes rendszer legalább 50%-al drágább lehet egy hasonló teljesítményű hálózatra visszatápláló napelemes rendszernél, de a konfigurációtól függően kerülhet a kétszeresébe is. Az árkülönbség legfőbb oka az akkumulátorok magas ára, ráadásul az ilyen rendszerek inverterét a lehetségesen előfordulható legnagyobb fogyasztásra kell méretezni, míg a hálózatra visszatápláló rendszereknél ilyen kitétel nincs.

MENNYI ENERGIÁT TUD EGY SZIGETÜZEMŰ RENDSZER SZOLGÁLTATNI?           

Sokszor elhangzik a kérdés, hogy mire lehet elég egy napelemes rendszer? Mit lehet ellátni így napenergiával? Bármekkora rendszer telepíthető, nincs felső határ. A méret legfőbbképpen csak az ésszerűség és a pénztárca kérdése, esetleg egyes esetekben a napelemek telepítésére felhasználható felület is korlátot szabhat a rendszerünk méretének.

HOGYAN MÉRETEZZÜNK EGY SZIGETÜZEMŰ NAPELEMES RENDSZERT?                     

Ha egy az elvárásainknak megfelelően működő rendszert szeretnénk, akkor azt a majdani felhasználásnak megfelelően kell kialakítani. A szigetüzemű napelemes rendszer méretezése során is a fogyasztásból kell kiindulni. Ha tudjuk, hogy milyen fogyasztóink vannak, mekkora a teljesítményük, mennyi ideig használjuk őket és hogy pontosan mikor, akkor már van miből kalkulálni.

Összeadjuk a fogyasztásokat és az előreláthatólag legnagyobb fogyasztású nap legrosszabb esetét figyelembe véve megkapjuk Wh-ban, hogy mennyi energiára van szükségünk (pl. 100Wh).

Tudnunk kell, hogy hány nap tartalékkal akarunk rendelkezni, ha esetleg ezt a mennyiséget szeretnénk több olyan napon is felhasználni, mikor nem süt a Nap (pl. 3 nap). Meg kell szoroznunk a várhatóan fogyasztott energiamennyiséget a tartalékolási napok számával (3×100=300Wh). Ennyi energiát szeretnénk fogyasztani, de ehhez többet kell betáplálnunk, mert sajnos többféle veszteséggel kell kalkulálnunk (vezetékeken keletkező, akkumulátorok töltési veszteségei, a töltő hatásfoka). Az akkumulátoroknak akkor lesz hosszú az élettartama, ha nem merítik le őket teljesen. Ezt legtöbbször figyelembe veszik az elektronikák is és csak adott %-ig engedik lemerülni az akkukat. Az akkumulátortelepet ennek megfelelően kell méretezni. A fogyasztást Wh-ban kaptuk, az akkumulátorok kapacitását pedig megkaphatjuk úgy, hogy a telepet alkotó akkuk egyikének feszültségét összeszorozzuk az Ah-ban megadott kapacitásával.A kapott eredményt már csak össze kell szorzni a telepet alkotó (lehetőleg egyforma!) akkumulátorok számával. Így kapunk egy Wh-ás kapacitást, amit össze tudunk hasonlítani a fogyasztással (pl. 2×300=600Wh, 12V-os akkuból egy db. 50Ah-s adja ki a 600Wh-t, de érdemes egyel nagyobb méretet betenni mert említettük, hogy vannak még veszteségek a rendszerben, tehát legalább egy 60Ah-s kell nekünk).

Megvan az akkumulátortelep mérete. Mekkora inverter kell? Az invertert az egy időpillanatban elképzelhető legnagyobb fogyasztásra kell méretezni. Ha minden olyan berendezés teljesítményét összeadjuk, amik egyszerre működhetnek a való életben, akkor megkaptuk az inverterünk minimális névleges teljesítményét. Ennél még szükség lehet nagyobbra, ha vannak nagy árammal induló berendezéseink. Pl. valamilyen nagy teljesítményű forgó gép (flex, porszívó, stb.), vagy egy laptop tápegysége. Ilyenkor, akkora és olyan invertert kell beterveznünk, ami nem kapcsol le mikor ezek a berendezések elindulnak. Végül a napelemek teljesítményét kell kiszámítani. Télre méretezünk, vagy nyárra? Hazánkban a napelemekkel télen termelhető energia kb. a 20%-a a nyárinak! Hány nap alatt kell megtermelni az energiát, amit elfogyasztunk, van-e valamilyen lehetőség kiegészítő energiatermelésre (aggregátor, szélkerék)?

Ha mindennapos a használat, akkor minden nap meg kell termelni az elfogyasztott energiát, ha viszont csak hétvégén használjuk a rendszert, akkor annak van +5 fogyasztás nélküli napja megtermelni a szükséges energiát…

Vannak táblázatok, amelyek megadják, hogy adott helyen, adott évszakban, adott napelemtípussal, adott tájolású, dőlésszögű és teljesítményű napelemmel mennyi energia termelhető egy nap. Nem kevés változó, de kezelhető a számítás.

Nagyjából ez a folyamata egy szigetüzemű rendszer méretezésének. Jól látszik, hogy minden rendszer különböző lesz, mert ahány ház annyi szokás… Azért nem raktunk fel a honlapra tipikus rendszereket, mert ilyenek ebben a témában nincsenek. Ha konkrét igény, vagy valamilyen kérdés merül fel a szigetüzemű napelemes rendszerek kérdésében, kérem keressenek minket és megbeszéljük, hogy pontosan milyen rendszer a legmegfelelőbb az adott célra!